Parkera med husvagn, släp och MC

Vad ska man tänka på när man parkerar med ett släp eller husvagn? Och vilka regler gäller för parkering med MC? Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna.

Parkeringsregler för släp eller husvagn med bil

Om du har ett släp eller en husvagn kopplad till din bil så räknas de in i samma parkeringsbiljett som den du köper till bilen. Kom ihåg att placera biljetten så att den är synlig i bilens framruta. 

Om din bil med påkopplat släp tar upp två parkeringsplatser så är det också viktigt att komma ihåg att alla däck måste vara inom de vita parkeringarna. Ingen del av fordonet får heller hänga över så mycket att det hindrar framkomligheten för annan trafik. 


Parkeringsregler för släp eller husvagn utan bil

Om du ställer ett släp eller en husvagn utan bil på en avgiftsbelagd parkeringsplats så måste du betala för den parkeringsruta som släpet står på.  Parkeringsbiljetten ska placeras på släpvagnen eller på registreringsskylten. Ansvaret för att biljetten är synlig under hela uppställningen är ditt.

Kom ihåg att:

  • För husvagn utan bil ska biljetten placeras inne i husvagnens fönster.
  • En del parkeringsanläggningar har förbud mot släp- eller husvagn. Detta är i så fall skyltat med vägmärken vid infarten.
  • Ett fordon med släp- eller husvagn kan inte parkera i ett bomgarage. Bommen släpper endast in ett fordon i taget. Ett fordon med släp- eller husvagn kan vara så stort att det parkerar över två parkeringsplatser.


Parkeringsregler för motorcykel

Om fler motorcyklar delar på en parkeringsruta måste varje motorcykel ha sin egen biljett. Placera biljetten väl synlig på din motorcykel och försäkra dig om att den sitter säkert. Om du förlorar din biljett under uppställningenså rikserar du att få en parkeringsböter. 

Så undviker du att förlora din biljett 

1. Betala gärna med mobilen när du ska parkera ditt släp eller motorcykel. Då registreras din parkering digitalt och du behöver inte vara orolig för att din biljett ska försvinna.

2. Om du inte vill parkera digitalt så finns det speciella biljetthållare att köpa i handeln som garanterat håller biljetten på plats. 

3. Som en extra försiktighetsåtgärd kan du också anteckna registreringsnumret på biljetten innan du placerar den på släpet/motorcykeln. På så vis undviker du att någon annan försöker använda din biljett.   

Bild av en motorcykel